РАСТЕНИЕВЪДСТВО

 През месец септември температурите са все още високи. Броят на слънчевите дни намалява, а облачните дни стават повече. Очакват се повече валежи необходими за есенната сеитба.

Задачи на градинаря

 През този месец продължава прибирането на домати, пипер, патладжан, по-късно засети краставици, тиквички и други зеленчуци. Те трябва редовно да се берат, като заедно с нормално развитите се берат и деформирани и повредени. Това спомага да наедреят новите завръзи. Доброкачествената реколта се прибира така чак до първите слани.

 Още в първите дни на месеца се обръща внимание на късните домати. Прекършват се върховете им независимо от това колко цветове са образували. Това ускорява узряването на плодовете.

 Зелето ще направи едри и твърди глави, ако се полива често и с повече вода. От редовно поливане също така се нуждаят и празът, целината, морковите.

 От началото на месеца, на няколко етапа, се засява разсадът за предзимно засаждане на салатите. Към края на септември се сеят и репичките. Те стават готови за прибиране за около 30 дни. Засажда се на етапи през десетина дни и лукът за консумация в зелено състояние.

Задачи на овощаря

 През месец септември настъпва беритбената зрялост на плодовете от късните сортове ябълки и круши. Още в началото на месеца трябва да се вземат мерки за почистването и обеззаразяването на помещенията, в които ще се съхраняват плодовете. Също така се почиства и обеззаразява и амбалажа. Дезинфекцията на плодохранилището става чрез изгаряне на сяра – за 1 куб. м. пространство по 20-30 гр. сяра в широки пръстени или железни съдове, върху жар от дървени въглища. Плътно се затварят отворите за 2-3 денонощия и трябва да се направи 10-15 дни преди зареждането на плодовете. Един-два дни преди зареждането помещението се охлажда до необходимата температура. Плодовете се сортират в склада  и по сортове се подреждат в подходящ амбалаж. Свободното пространство от амбалажа до тавана е 40-60 см. В плодохранилището трябва да се поддържа постоянно ниска температура и висока относителна влажност на въздуха. Периодично се проверяват плодовете и загнилите се отстраняват.

 Една умерена поливка в началото на месеца, но не по-късно, ще се отрази добре на наедряването на плодовете. През втората половина на септември започва и беритбата.

 За правилното съхранение на ябълките и крушите, може да се извърши 5-6 дни преди прибирането пръскане, с Бенлейт 50 ВП – 0,2%. Набраните плодове се потапят около 2 минути в разтвор от Роврал 50 ВП – 0,2%. Изваждат се и се просушават. Това става в най-кратък срок след беритбата. Тези плодове могат да се консумират след 30 дни.

 През септември е време за засаждане на нови ягоди, за да могат до края на есента да развият мощна коренова система и да устоят на зимните студове. Плододаващите ягодови насаждения все още залагат цветни пъпки. Поливането и торенето  им с фосфорни и калиеви торове в първите десетина дни на месеца се отразява добре на този процес.

3. ЗАДАЧИ НА ЛОЗАРЯ

 Започва гроздобера. Гроздето от десертните сортове се бере на няколко пъти. Отрязва се с ножица и се почиства от повредените зърна. Прибира се и реколтата от винените сортове. Съдовете трябва предварително да се подготвят. След накисването буретата и каците старателно се измиват със сода за дъски и се опушват със сяра. Почистват се и се дезинфекцират помещенията в които ще се съхранява десертното грозде.  Започва и съхранението на десертното грозде. За тази цел се използват зрели, но не и презрели гроздове, задължително без следи от механични повреди или от загниване. Времето през септември е променливо и често с повече валежи. При такива условия гроздоберът се ускорява.

Задачи при отглеждане на полските култури

 През септември се довършва торенето на площите с фосфорни и калиеви торове и дълбоката есенна оран. Подготвят се площите за есенната сеитба на пшеницата и ечемика. Задължително преди сеитбата семената на пшеницата и ечемика се обеззаразяват с регистриран за целта фунгицид срещу главни и ръжди.


ЖИВОТНОВЪДСТВО

 Грижата на животновъда е подготовката за зимуването на животните. Много е важно помещенията за животните да бъдат добре ремонтирани, за да не прониква в тях зимен студ. Въздушните течения са причина за простудни заболявания. Освен това всеки градус понижение на оптималната температура в помещението е за сметка на количеството на фуража, което животното използва за поддържане на телесната температура вместо за продукция. Сега животновъдите трябва да правят все по-често сметка на фуража, с който ще разполагат през зимата. Преживните без сено и слама не могат. Полезна за пресмятанията им ще е ако имат предвид, че един кубичен метър средно висока купа пшеничена слама месец и половина след складирането тежи около 35 кг, а ечемичената – 50 кг. Има ли плява в нея, пшеничената е с 4 – 5 кг по-тежка, а ечемичената – с 8 – 9 кг.

Задачи на пчеларя

 Пчелните майки намаляват яйценосната си дейност. Част от старите пчели умират и семействата започват да отслабват. Намалете входовете на кошерите, за да предпазите семействата от кражби и от нападения от оси. В бутилки с дълго и тясно гърло налейте малко оцет, добавете малко захар и чашка вода. Това е идеален капан за оси.

Kалендарът  е предоставен от офиса на НССЗ в гр.Плевен