В ОВОЩНАТА ГРАДИНА 

1. Подхранване с азот с изключение на ягодите, които се подхранват 25-30 дни след засаждане и беритбата на плодовете.
2. Пролетно окопаване за подобряване на водно-въздушния режим и борба с плевелите.
3. Влагозапасяващо поливане при нужда-80-150 л. на кв. м.
4. Растителна защита:
-  Струпясване при ябълка и круша-фаза „миши уши” преди цъфтеж и след цъфтежни с регистрирани препарати за растителна защита (ПРЗ);
-  Брашнеста мана при ябълка - първо при разпукване на пъпките, а следващите в комбинация с тези за струпясването;
-  Загиване на завръзите при дюля;
-  Ранно кафяво гниене при костилковите – пред цъфтежно в „цветен бутон” и цъфтежно в началото на цъфтежа;
-  Цилиндроспораза по череша и вишна - първо при окапване на венчелистчетата;
-  Сачмянка при костилковите – пред цъфтежно при „цветен бутон” и 2-3 след цъфтежни;
5. Борба с неприятелите - първо поколение на ябълков плодов червей, листогризещи гъсеници, акари, листни въшки, плодови оси.


В ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА

1. Сеитба на семената в парник за полски домати, пипер, патладжан, магданоз, арпаджик и зеле.
2. Извеждане на борба с болестта същинско и “ лъжливо сечене “ чрез поддържане на оптимална почвена и атмосферна влажност,а при поява на болестта се пръска с 3% р-р от син камък на петната и останалите растения с 0,25% ридомил цинеб или ридомил плюс и др. Подходящи фунгициди в зависимост от причинителя (преовлажняване на почвата или гъба )
3. Борбата с листните въшки и белокрилката в оранжериите се извежда с регистрираните за това инсектициди, защото те са преносители на опасни вирусни болести .
4. Борба с поповото прасе – извършва се чрез примамки от сварена пшеница + Агрия 1050, Актелик 50 ЕК, Дурсбан 4 Е + 30-35 мл. олио.От готовата примамка се разхвърлят по 20-25 гр. / м2. Същата примамка може да се ползва и за борба с голите охлюви или други готови примамки, както и готови препарати.
5. Борба с чесновата муха по лука и чесъна за зелено–прави се първо третиране в началото на летежа на мухите в тихо и слънчево време при t на въздуха 6-70С с някои от препаратите Нуреле Д – 0,06 %, БИ 58 –0,15%, Вазтак 10 ЕК-0,02% и др.
6.Поддържане на оптимален режим на температура и влага.
7.Сеитба на семената за арпаджик или глави (едногодишен лук).
8.Сеитба на кореноплодни зеленчуци-моркови,магданоз, репички, алабаш и салатено цвекло.
9. През месеца се извършва и сеитбата на средно късните и късни картофи.


НА ПОЛЕТО

1. Извършва се предсеитбено торене на по-късните пролетни култури. Препоръчително е да се направят анализи на почвата или растенията.
2. При топло и сухо време продължават наблюденията за повреди от житен бегач и обикновена полевка. При нападение над Икономическия праг на вредност (ИПВ) се извежда борба с регистрирани инсектициди и родентициди. За житния бегач ИПВ е 5 повредени растения на м2 , а за полевката – 1 колония на дка .
3. При подходящо време се сеят пролетен ечемик, бобово-житни смески, полски грах. Започва сеитбата на късни картофи, слънчоглед, а в края на месеца и на царевицата за зърно и силаж.


Kалендарът  е предоставен от офиса на НССЗ гр. Перник