На 15 април 2024 (понеделник) от 11 ч. в гр. Кюстендил Фондация "БИОСЕЛЕНА" кани фермери и заинтересовани в темата за енергийна ефективност и кръгова икономика в стопанството „100 ПРОЦЕНТА БИО“ ООД в Кюстендил.

В деня на отворените врати ще разкажат как е възможно с неголяма инвестиция да подобрим енергийната ефективност на фермата си и как да оползотворим всички остатъчни и отпадъчни продукти.

„100 ПРОЦЕНТА БИО“ ООД  пример „3 в 1“: качествена продукция - енергийна ефективност - кръгова икономика.

Компанията 100 ПРОЦЕНТА БИО ООД е основана  през 2014 г. с цел да задоволи търсенето на висококачествени биологични продукти на българския и международен пазар. Отглеждат ябълки, череши, сливи, малини, арония и орехи на над 800 декара.

От 2022 г. преработват продукцията си и в собствен цех за сокове с капацитет 1 000 тона годишно. Освен своите собствени плодове, изкупува биологично сертифицирани суровини и от други биопроизводители, така че да се запълни капацитета на предприятието, когато се налага. Предлаганите продукти са без захар, консерванти и други добавки.

В процес на изграждане е и цех за сушене и замразяване на плодове и зеленчуци също с капацитет 1000 тона годишно.

Към цеха има изградена фотоволтаична система за производство на ток, която работи от година и половина. Консумацията е основно през деня, когато се ползва слънчевата енергия. Когато се налага през нощта, се използва софтуер за минимална поддръжка на температурите.

Във фермата генерираните отпадъци при производството са сведени до минимум чрез система за компостиране на растителните остатъци. В овощните градини се прилагат технологии за минимално използване на вода за напояване.

Планира се в бъдеще остатъкът от производството на сокове да се преработи на мармалад, така че едва 2% ще бъде генериран краен отпадък, който ще се компостира с изрязаните клони, листа и други растителни остатъци от обработката на овощните градини.

Повече информация и програма на събитието вижте тук - Искате ли да видите българска ферма – успешен пример за енергийна ефективност и кръгова икономика – Биоселена (bioselena.com)

Денят на отворените врати в „100 ПРОЦЕНТА БИО“ ООД се организира по проект „Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микро предприятия от хранителния сектор в България“, изпълняван от БИОСЕЛЕНА и норвежката неправителствена организация Norges vel с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants) 2014-2021  по програма „Развитие на бизнеса, иновациите и малките и средни предприятия“