ОВОЩАРСТВО


 Приключва резитбата на по късно развиващите се овощни видове. Започва интензивна растителна защита. В зависимост от развитието на овощните видове и вредителите по тях се провеждат предцъфтежни, цъфтежни и следцъфтежни третирания. Първите вегетационни третирания при овощните видове имат изкореняващ заразата характер. Целта е да не се позволи масово развитие болестите и неприятелите. Започват обработките на почвата за унищожаване на плевелите.

Малини - през този месец се появява малиновия бръмбар, вреди ларвата и възрастното и затова борбата срещу тях трябва да е навременна.Бръмбарите нагризват цветовете,плодника,нерядко и листата.Пръскане- 0,1% Севин.

Ябълки - започва нападение от брашнеста мана и струпясване. Използвайте фунгициди с едновременно действие: Анвил 5СК - 0,06%, Систан12Е - 0,06%, Топаз-Ц75ВП - 0,15%.      

Череши и вишни - след прецъфтяване напръскайте срещу болестта Бяла ръжда - препарати: Силит40СК - 0,15%, Байкор300ЕК - 0,1%.

Ако забележите по кората на дърветата клей, отстранете го до здраво и намажете раните с овощарска замазка.

Ягоди - време е за пролетно засаждане: разстоянието между редовете да бъде 30-40 см, а между растенията - 15-20 см.
 


В ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА

Пипер - разстояние на засаждане: ако са по едно коренче на 15 см едно от друго, когато са по две - на разстояние 20-25 см.
Патладжан - в южните райони на областта можете да засадите ранния разсад от патладжан, разстоянията между редовете са 50-70 см, а вътре в реда - 50-60 см.
Лук - влажното време благоприятства появата на болестта Мана. Третирайте профилактично с Пероцин75Б- 0,3%. Ако се появят жълтеникави петна по листата, се пръска с Ридомил цинеб72ВП - 0,25%.
Домати  -  ранни – срок на засаждане 17-30 април     
                -  ср.ранни – 25.04 - 15.05
Краставици – 25.04 - 10.05
Продължават грижите за разсадите. Към края на месеца започва изнасянето им на открито. Растенията се закаляват и няколко дни преди засаждането се третират профилактично.


В ЛОЗЯТА

 Трябва да сте приключили с резитбата на лозята.Ако не сте извършили пролетната обработка и внасянето на торове, редно е тези дни да приключите с това агротехническо мероприятие. Подхранва се с бързо усвояващи се комбинирани торове. Започват растителнозащитни мероприятия срещу по рано развилите се болести, неприятели и плевели. Започват първите обработки на почвата и унищожаването на поникналите плевели.
Приключват следните мероприятия:
- засаждане на новите лозя
- торене
- изораване и окопаване

 Вкореняват се облагородените стратифицирани лози при температура на почвата 10-12 градуса.
Пръскане -  При установяване на нападение от гъсеници на пъстрянката /1-2 гъсеници на лоза/ се провежда пръскане с препаратите Севин – 0.25% или Вотексит – 0.2%. Пръскането може да се повтори след 10-12 дни.
Възможно е нападение и от гъсениците на лозовата педомерка, които повреждат пъпките, като изгризват вътрешността им. Пръска се със същите препарати, както при пъстрянката.


ПОЛЕВЪДСТВО

Извършва се подготовка на почвата и сеитба на по топлолюбивите полски култури.

Ориз – срок на сеитба – 20.04-20.05       

Памук – срок на сеитба – 20.04-05.05       

Царевица – срок на сеитба – 10.04-30.04       

Фъстъци – срок на сеитба – 10.04-30.04  

Започва третирането с хербициди при пшеницата и ечемика според плевелите и фазата на развитие със съответните хербициди. Извършва се редовно наблюдение на посевите.


В ЦВЕТНАТА ЛЕХА

 Трябва да засеете тревните смески- за 1квадратен метър са необходими от 40-60 грама семена.
Времето е подходящо за засаждане на храстовидни и високостъблени рози - следете цветята за развитието на листните въшки, ако откриете неприятеля - напръскайте с Пиримор25ВГ-0,1% .

Kалендарът  е предоставен от офиса на НССЗ гр. Стара Загора