ПРОИЗВОДСТВО НА ТЮТЮНЕВ РАЗСАД

Една от най-важните и отговорни задачи при производството на ориенталски тютюн е да се осигури достатъчно количество здрав и качествен разсад. От това зависи прихващането и развитието на тютюна на полето, добивът и качеството му.

Местата с южно изложение, с лек наклон, защитени от ветрове и по възможност в близост до водоизточници са най-подходящи за разполагане на тютюневите лехи. Почвата трябва да е лека, пропусклива, да се затопля бързо напролет. Не е препоръчително отглеждането на тютюнев разсад повече от две години на една и съща площ.

Предпосевната обработка на площта включва: извършване на дълбока оран и оформяне  лехи на тирове с отводнителни бразди помежду им през есента; напролет при просъхване на почвата лехите се прекопават, заравняват и се оформят със следните размери – дължина 10 м, ширина в горната част 1 м и височина 12 – 15 см. Заравняването преди сеитбата се извършва с ръчна брана и дървено гребло. Едновременно с това се правят пътеки между лехите с ширина 40 – 45 см. Лехите с площ от 10 м2 се торят със 150 – 200 г амониева селитра, 120 – 150 г суперфосфат и 100 – 120 г калиев сулфат. Торовете се заравят на дълбочина 4 – 5 см.  При просъхване на почвата в лехите се прави поливка.

Засяването на рътени семена ускорява поникването на разсада. Това се постига като семената се поставят в торбичка и се накисват за около 3 часа в леко затоплена вода, след което се измиват до потичане на бистра вода. Семената престояват 20 часа в чиста вода, за да набъбнат добре. Отцедените семена заедно с торбичката се поставят за рътене при постоянна температура от 26 – 28о С. Добре е през няколко часа семената да се размесват, а при нужда  - леко да се навлажняват. След като повече от половината семена са покълнали до фаза „бяла точка”, рътенето се преустановява и семената се разстилат върху хартия, за да се подсушат леко.

За правилно определяне на посевната норма е необходимо семената да се претеглят още преди рътенето. Посевната норма за една леха от 10 м2 е 5 – 6 г сухо претеглени семена /около една равна супена лъжица/. За равномерно засяване на семената се препоръчва размесването им с вода и изсяване с помощта на лейка с перфорирана тръба. Добре е покритите с полиетилен лехи да се засеят на три етапа: до 15-ти март 30 %, до 20 – 25-ти март – 50 % и до края на март – останалите 20 %.

След засяването лехите се покриват с обеззаразен оборски тор с дебелина на слоя 6 – 8 см. Обеззаразяването на торовата покривка предпазва от  заплевеляване на тютюневите лехи и от заболяване на разсада. Обеззаразяването е добре да се извърши още през есента, като се използва добре угнил оборски тор, отлежал поне една година. Засетите лехи се покриват с полиетилен. За целта се използват двойни пластмасови дъги. За една леха от 10 м са необходими 12 носещи и 12 притискащи пластмасови дъги и полиетиленово платно с размери 11 м Х 160 см и 4 дървени колчета.

Поливането на лехите става само след преценка на почвената влага и състоянието на разсада.  В периода от засяването до пълното поникване на разсада редовно трябва да се контролира почвената повърхност, като е недопустимо тя да просъхва. В слънчеви дни се полива по-често с по-малко вода, за да не се отмие торовата покривка. Водата за поливане трябва да е чиста, без съдържание на вредни вещества и химикали.

Проветряването на покритите с полиетилен лехи се прави, за да се регулира температурата на въздуха в тунела и за поддържане на подходяща почвена влажност. До пълното поникване на разсада обикновено не се налага проветряване. Частично откриване на полиетиленовите тунели се прави след фазите „кръстосване” и „вдигане на уши” само, ако времето е слънчево и тихо и температурата се е покачила над 30о С или почвата е силно преовлажнена със силно оросяване. След сгъстяването на разсада може лехите да се откриват в слънчеви дни с температура на въздуха над 20о С, което ще предотврати появата на болестта „сечене”. По време на закаляването на разсада, тунелите се откриват напълно освен в случаите, когато се очаква дъжд или слана. Растежът на разсада спира при температура под 12о С и над 35о С, а при температура 24 – 30о С е оптимален.

Плевенето на лехите не трябва да се отлага и се прави веднага след като стане възможно отскубването на плевелите, без да се поврежда разсада. След плевене е добре да се направи насипка със ситна наносна почва, последвана от поливка.

Нормално развитият и закален разсад на ориенталския тютюн има стъбло с дължина 11 – 13 см и дебелина 4 мм, което не се чупи при увиване около пръста. За засаждане на 1 дка с ориенталски тютюн са необходими 20 – 25 м2 разсад, което включва и 5 % резерв при евентуални загуби.

Икономически важните болести и неприятели по разсада са: сечене на разсада, див огън, черно кореново гниене, мана, доматена бронзовост, тютюнев трипс, телени и сиви червеи и голите охлюви.


Календарът  е предоставен от офиса на НССЗ в гр. Кърджали