ПОЛЕВЪДСТВО

 Подготвя се почвата за сеитба на по ранните пролетни култури. Приключва подхранването на есенниците.

ЗАСЯВАТ СЕ :

Люцерна - 1-30 март - 3-4кг./дка

Резене - 1-30 март - 1.5- 2кг./дка

Слънчоглед- 20 март – 5 април – 1.5 – 2кг./дка

Сорго - 20 март – 5 април – 0.8 – 1.2кг./дка Зах.

Цвекло – 1 – 30 март 2.5 – 3кг./дка


ЛОЗАРСТВО

 Засаждат се нови лозя. Избира се здрав посадъчен материал и разстояния позволяващи нормално развитие на лозата и провеждане на РЗ мероприятия. Продължават резитбите. Болните, изсъхнали и заразени от бактериален рак лози се изкореняват и изгарят а мястото се обеззаразява с 2% формалин по 25л./кв.м Започва присаждането и производството на посадъчен материал.

 Първите РЗ мероприятия срещу – Лозова педомерка ; Лозов стригач- ВАЗТАК 10ЕК- 0.015% , Тиодан 35 ЕК- 0.25% Внасят се почвени хербициди. 


ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО

 Засяват се разсади от :

Домати, пипер, патладжан – средно-ранно производство

Аспержи, Праз, Зеле - ранно-на открити лехи

Целина - в полутопли парници

Чубрица - в студени парници

На открито се засяват или засаждат

Бакла едра – 10-25 март – 18-20кг./дка

Грах - 1-10 март - 15-18кг./дка

Зеле главесто-25-10 април-0.06-0.08кг./дка

Копър - 5-15 март - 1.5-2.5кг./дка

Моркови ранни – март - 0.6-0.8кг./дка

Магданоз - 15 март - 0.7-1кг.кг./дка

Репички -15-30 март – 1.2-2кг./дка

Салата - 20 март - 0.03-0.04кг./дка

Чесън летен- март - 100-150кг./дка

Домати ср. Ранни- 10-20 март

Домати късни - 20 март-15 април

Пипер ср. Ранен - 10-20 март


ОВОЩАРСТВО

 Приключва резитбата на по рано развиващите се овощни видове,но същевременно започват РЗ мероприятия Преди набъбване на пъпките задължително почти всички овощни видове се третират с 1-1.5% бордолезов разтвор срещу къдравост при прасковата; при ябълките - ранно кафяво гниене и струпясване; круша-сиви петна, ранно кафяво гниене и струпясване. Нови дръвчета се засаждат през пролетта, ако не е сторено това през есента. Резитбата при засаждане на дръвчетата е едно от най важните мероприятия за стимулиране на доброто прихващане. Ябълка – Силно чувствителните сортове към струпясване се третират с Бордолезов р-р – 1% или Купроцин 0.4%. До цъфтежа се провеждат 2 третирания.

Календарът  е предоставен от офиса на НССЗ в гр. Стара Загора